1. Varför är en kompressionsstrumpa så mycket dyrare än en stödstrumpa eller antiembolistrumpa?
En kompressionsstrumpa är ofta mer komplicerad att tillverka än
exempelvis en stödstrumpa. Detta beror på ”inlaid thread” som
är en förutsättning för en korrekt och stabil kompression.
Många stödstrumpor tillverkas utan att ha en graderad kompression.
Detta blir billigare för tillverkaren, men självklart har man inte samma
garanterade förbättring i blodcirkulationen. Kompressionsstrumpan är
oftast mycket mer hållbar, både i maskor och i förmågan att hålla
kompression.
2. Vad skiljer olika kompressionsklasser åt?
Klass 1 har ett tryck vid ankeln mellan 15-20 mmHg, klass 2 ett tryck mellan 20-30 mmHg och klass 3 ett tryck mellan 30-40 mmHg. Jämförelse med stödstrumpor så ligger de under 15 mmHg samt är oftast stickade med en annan stickteknik. Anti-trombosstrumporna ligger runt 16 mmHg och skall endast användas för trombosprofylax. Generellt kan sägas att ju svårare tillstånd, ju högre kompressionsklass. Dessutom måste man titta på ändamålet för att använda kompressionsstrumpa.
3. Varför är kompressionsstrumpan så svår att ta på sig?
Alla kompressionsstrumpor kan vara lite svåra att ta på sig i början. Det är viktigt att lära sig rätt teknik. En regel är att en strumpa som har glansig yta (med mindre friktion mot huden) och hög stretchreserv är lättare att ta på. UltraSheer är lättare att ta på än traditionella kompressionsstrumporna tack vare den nya fibern och sticktekniken. Detta finns dokumenterat. ( Gör en länk till studiesidan som heter UltraSheer 15-20 mmHg är lätta att ta på.)
4. Vilken strumpa skall man använda till en gravid kvinna med lätta svullnader?
Klass1 vid lättare besvär. Om den gravida kvinnan misstänks ha svårare venösa problem skall läkare eller barnmorska konsulteras först.
5. När skall vi använda stödstrumpa och när skall vi använda klass 1?
Om personen bara söker ett stöd för benen och har lätta svullnader skall de använda en stödstrumpa. Om de har spänningar i benen eller fastställda svullnader, besväras av sina svullnader, får tendenser till åderbråck eller ont från benen, så skall de använda en klass 1 strumpa. En klass 1 strumpa är oftast mer hållbar och ger en exaktare kompression och skall därför väljas i alla de fall personen kan tänka sig betala det något högre priset.
6. Kan materialet i strumpan framkalla allergi eller eksem?
Nej det kan det inte. Vissa personer med en generell överkänslighet kan uppleva irritation av strumpan. Både material och färg är dock allergitestade med goda resultat till följd. Vid venös insufficiens förekommer ofta eksem och hudirritationer. Vid användandet av kompressionsstrumpa kan den irriterade huden reagera med rodnad. Detta är relaterat till fysisk kontakt snarare än strumpmaterialets beskaffenhet. JOBST UltraSheer t.ex. är hud och allergitestade både för materialet i strumpan samt för alla de färger som används.
7. Vad betyder egentligen 15-20 mm Hg?
Det betyder att kompressionsstrumpan utövar ett tryck på en normalstor ankel på mellan
15-20 mmHg. Det innebär att trycket motsvarar en kvicksilverpelare på mellan 15-20 mm höjd. Det exakta värdet för JOBST ligger på 18 mmHg + 5.
8. Hur ofta skall vi använda våra kompressionsstrumpor?
Venös insufficiens är ett livslångt tillstånd. Personen skall helst använda sina kompressionsstrumpor varje dag. Personer som exempelvis har en venös insufficiens efter en djup ventrombos skall försöka att använda sina strumpor så ofta som möjligt, för att undvika en försämring av tillståndet i venerna.
9. Är verkligen UltraSheer snyggare och bekvämare än tidigare strumpor?
Komforten och utseendet är de viktigaste faktorerna som gjort strumpan marknadsledande i USA. Varför inte prova att sätta på den på benet för att se med egna ögon. Den nya tunna fibern samt sticktekniken gör att strumpan blir mer transparent än tidigare med ett bättre utseende till följd. Studien av G Pöhlman samt interna användartest visar att produkten accepteras väldigt bra - jämfört med patienters generella uppfattning om kompressionsstrumpor.
10. Kan kompressionsstrumpor vara farligt?
Nej, de kan de normalt inte. Oftast faller man inom ramen för klass 1, samt klass 2. Här finns det inga möjligheter att man kan ta skada av kompressionen. De som inte bör ha kompressionsstrumpor är de med hjärtproblem, hudinfektioner eller de som har väldigt lågt ankeltryck vid exempelvis immobilisering. Läs noga kontraindikationerna vid användning av kompressionsstrumpor, på informationssidan av strumpan.
11. Varför heter produkten ”UltraSheer”?
”Ultra” betyder extra, och ”Sheer” är engelska och betyder transparent. Så ordet ”UltraSheer” är egentligen en förklaring över produktens egenskaper.
12. En strumpa som ser så fin ut, kan den verkligen ha samma goda effekt som andra kompressionsstrumpor?
Ja! Anledningen att strumpan är tunn beror på sticktekniken och den unika fibern. Annars är UltraSheer lik de tidigare kompressionsstrumporna. Den exakta och graderade kompressionen är godkänd av HATRA, som är ett textilinstitut för mätning av kompressionsstrumpor. Dessutom är effekten visad i kliniska studier som subjektiva besvär, förbättring i cirkulation samt förbättring på mikrocirkulationsnivå.
13. Är venös insufficiens underbehandlat?
Ja! Det finns undersökningar som visar att 15 % av befolkningen har signifikant venös insufficiens. Dessa personer har symtom och märker tydligt av sin sjukdom. Många kan få hjälp av en kompressionsstrumpa. Underbehandlingen och underdiagnosticeringen är oerhört stor. Vi tror att fler och fler kommer att behandla sig nu när det finns en strumpa som är skön att ha på sig, och som har ett bra utseende. Det är dock viktigt att nå ut med denna informationen.
|